Place de l’Opéra Garnier

Na Place de l’Opéra Garnier v Paříži se nachází operní dům Palais Garnier, známý také jako Opéra de Paris nebo Opéra Garnier. Budova opery, jejíž hlediště pojme až 2200 diváků, je považována za mistrovské architektonické dílo své doby. Opera Garnier byla postavena v neo-barokním stylu a stala se inspirací mnoha kulturních budov po celém světě. Dodnes je obdivována především díky svému monumentálnímu stylu, bohaté zdobnosti a jedinečnosti.

Existuje více stanic metra, které vás zavedou k budově Opéra Garnier. Tou nejbližší, která se nachází přímo před budovou opery, je stanice Opera na linkách číslo 3 a 7. Linkami číslo 7 a 4 se dostanete na stanici Pyramides a v blízkosti opery je také stanice metra linek 9 a 3 Havre Caumartin. Během přemísťování mezi památkami Paříže můžete použít také RER dopravu. Její nejbližší stanicí je Auber na lince A. Pokud raději po Paříži přejíždíte autobusem, můžete zvolit číslo 20, 21, 22, 27, 29, 31, 39, 42, 52, 53, 66, 68 a 81.

Budova Opéra Garnier byla postavena během velké pařížské přestavby v době druhého císařství za vlády císaře Napoleona III. Konkurz, jehož se zúčastnilo 171 projektů, vyhrál architekt Karel Garnier a základní kámen byl položen v roce 1861. Samotná stavba budovy byla doprovázena mnohými nezdary. Problémy způsoboval močálovitý povrch a také pád Druhého francouzského císařství a pařížské komuny. Nejsilnější motivací k dokončení projektu bylo zničení staré pařížské opery požárem. Stavba byla konečně dokončena na konci roku 1874 a slavnostní otevření formou gala představení připadlo na 15. leden 1875.

Opéra Garnier se představuje v celé své kráse svou zdobností, monumentálností, typickým novobarokním stylem s využitím osové symetrie a nádhernou vnitřní výzdobou. Vnější část budovy je zdobena sloupy a sochami, z nichž mnohé zobrazují božstvo z řecké mytologie. Alegorické figurky vyplňují sedm oblouků – představují poezii, hudbu, idylu, recitaci, zpěv, drama a nejznámější z nich tanec. Mezi sloupy v průčelí divadla se nacházejí busty mnoha velkých skladatelů a vidět zde můžete například busty Mozarta, Beethovena, Rossiniho a jiných.

Interiér budovy Opéra Garnier je naprosto charakteristický svou barokní přepychovostí. I přes svou velikost budova opery pojme pouze 2200 diváků. Jeviště během představení je schopno pojmout 450 účinkujících. Centrální lustr váží více než 6 tisíc tun, prostor stropu kolem něj je zdoben obrazy s tématy baletu a opery od malíře Marca Chagalla. Foyer budovy je zdobeno mnohabarevným mramorem, zlatým listím, cherubíny a nymfami. Součástí budovy je také muzeum, ve kterém si můžete prohlédnout působivé kostýmy a kresby.

Nejlepším způsobem jak navštívit budovu Opéra Garnier je vyrazit na některé z představení. Možnost prohlédnout si budovu však máte i během dne. Zvolit můžete individuální prohlídku nebo s průvodcem, otevřeno je každý den s výjimkou 1. ledna a 1. května. V období od 10. září do 15. července je otevřeno od 10.00 do 16.30. V období od 15. července do 10. září zavírá v 17.30. Poslední návštěvník bývá vpuštěn nejpozději 30 minut před zavírací dobou.

Stejně jako budova sama jsou slavní i umělci, kteří zde vystupovali. Představila se zde řada známých skladatelů oper, pěvců i dirigentů a pod taktovkou Richarda Strausse zde měli možnost vystupovat i naše Ema Destinnová a Karel Burian.

Zatím žádné komentáře - buďte první!

Děkujeme Vám, že chcete komentovat tento článek. Snažte se prosím psát s diakritikou a pokud možno k tématu článku. Váš komentář se neobjeví hned, ale musí počkat na schválení moderátorem. Veškeré příspěvky obsahující reklamu či netýkající se tématu nebudou s největší pravděpodobností schváleny.



TOPlist