Městská hromadná doprava

Cestování po Paříži a v jejím okolí je jednoduché. Celý region je velmi dobře pokrytý, ať už využijete metra, autobusu nebo příměstské dopravy RER. Stačí se jen správně zorientovat.

Metro

Pařížské metro je nejrychlejší a nejsnadnější způsob dopravy po Paříži. Bylo vybudováno před více jak 100 lety a je zázrakem efektivity poskytující rychlou a bezpečnou dopravu na více než 200 km dlouhé trati s 370 stanicemi. Metro v Paříži je označeno velkým žlutým M.

Jízdenky je možné zakoupit na každé stanici metra. Každá stanice metra také nabízí mapy sítě veřejné dopravy v Paříži ve všech velikostech. Jsou k dispozici zdarma.

Jednotlivé trasy jsou od sebe barevně rozlišeny a čítají celkem 14 základních linek a dvě kratší 3 bis a 7 bis. Pro přesnou představu délky doby vaší trasy je dobré počítat s 2 minutami na stanici a 5 minut každé připojení. Každá trasa má dva směry, z kterých bývá uveden vždy jejich konec ( například Balard/Créteil ). Různé směry a spoje jsou jasně viditelné na ukazatelích ve stanicích. I uvnitř vlaku najdete mapy zobrazující všechny možné linky a spojení i do jiných částí.

Metro funguje každý den včetně svátků od 5.30 do cca 0.30 hodin. Světelné znaky na ukazatelích uvádí čas příjezdu dalšího vlaku do stanice.

RER vlaky

RER je pařížská příměstská doprava. Tyto regionální vlaky rozšiřují dopravu v Paříži  až na její předměstí s menším počtem stanic v centru Paříže. RER doprava je rychlejší než doprava metrem. Díky málo zastávkám zvládne přejet Paříž během 15ti minut.  Je složena z 5 okruhů, které jsou označeny písmeny A, B, C, D, a E. Stejně jako metro fungují denně přibližně od 5.30 do 0.30 hodin.

Na dopravu RER vlaky slouží stejné lístky jako na metro. Pouze pro cestu mimo oblast Paříže existují speciální tarify. Pravidelnost odjezdu a příjezdu vlaků je stejná jako u metra. Obrazovky na nástupišti zobrazují doby odjezdu a zároveň vývěsky ukazují úplný harmonogram cesty. Mapu sítě můžete shlédnout nejen na nástupištích, ale i ve vlaku.

Autobus

Většina návštěvníků Paříže nejraději vybírá dopravu autobusy. Přeci jen jezdí na povrchu a vy máte možnost prohlížet si domy, ulice, památky a klasický pařížský ruch. Velkou nevýhodou cesty autobusem je však jejich přeplněnost. Zároveň vám cesta po památkách může trvat déle díky zácpám, které jsou v Paříži naprosto běžné a nevyhnete se jim ani díky speciálním autobusovým pruhům.

Autobusy jsou v provozu od pondělí do soboty od 7.00 do cca 8.30 hodin. Existuje 58 autobusových linek. Mapy s trasou autobusových linek naleznete na autobusových zastávkách a také uvnitř autobusů. Ve většině autobusů se zobrazuje název stanice ve které se nacházíte. Je nutné počítat s tím, že budete muset dát znamení řidiči pro zastavení.

Také v Paříži existuje noční autobus tzv. Noctambus, který jezdí od 01.00 do 05.00 hodin  Noční linky bývají označeny písmeny nikoliv čísly.

Kola

Pokud však toužíte poznat Paříž opravdu kousek po kousku a nechybí vám sportovní duch, bude pro vás kolo to pravé. V Paříži funguje od roku 2007 samoobslužný systém půjčování kol Vélib. Tento způsob dopravy je oblíben nejen u Pařížanů, ale už i u mnoha turistů.

Mezi jednotlivými cyklo-parkovišti bývá rozestup 300 metrů. Neznamená to tedy, že si zapůjčíte kolo a celý den se o něj všude musíte starat. Jednoduše si kolo na jednom stanovišti půjčíte a na jiném zase vrátíte zpátky do stojanu.

Vélib nabízí dva druhy jízdného. Jednodenní za 1 euro nebo týdenní za 5 euro. Je nutné zaplatit zálohu 150 euro, pro případ, že by jste se rozhodli kolo nevrátit. Tato částka vám bude vrácena po uplynutí a neprodloužení předplacené doby. Cesta nepřesahující 30 minut je zdarma. Každé půjčovné místo je vybaveno terminálem na kterém se provádějí veškeré platby. Je proto zapotřebí mít platební kartu. V informačním centru pařížské radnice můžete obdržet mapku s trasami systému Vélib a s přesným zobrazením všech stanovišť. Pokud narazíte na zaplněné stanoviště, máte ještě 15 minut zdarma k dojetí na stanoviště další.

Systém půjčování kol je poměrně jednoduchý. Patří rozhodně k nejlacinější dopravě v Paříži a ještě navíc přispívá ke snížení nečistot v ovzduší.

Ceny jízdného v Paříži

Ať už jedete v Paříži autobusem, metrem nebo RER dopravou, je nutné mít jízdenku. Tu zakoupíte ve stanicích metra v pokladnách nebo v automatech, případně v některých trafikách. Platné jsou stejné jízdenky jak pro metro, RER i autobusy. Jízdenku mějte stále u sebe pro případnou kontrolu revizora.

Cena jednoho jízdného stojí 1,60 euro. Můžete zakoupit také tzv. karnet – 10 jízdenek za 11,40 euro. Jedna jízdenka je platná do té doby, než vystoupíte z metra ven. Pokud se rozhodnete znovu použít metro, musíte si cvaknout novou jízdenku.

Další možností při delším pobytu je tzv. Carte Orange. Jedná se o týdenní nebo měsíční průkaz. Ten vám umožňuje neomezené cestování po dobu platnosti. Pro jeho získání je potřeba jedna pasová fotografie.

Děti do 4 let mají dopravu zdarma a poloviční cenu platí děti ve věku od 4 do 11 let.

Existuje také průkaz Paris Visite, který je určen především pro turisty. Díky Paris Visite získáte neomezený počet jízd po dobu, na kterou si ho pořídíte. Je platný na všech typech pařížské dopravy. Díky tomuto průkazu máte možnost získat i slevy na jednotlivé atrakce Paříže.

Zatím žádné komentáře - buďte první!

Děkujeme Vám, že chcete komentovat tento článek. Snažte se prosím psát s diakritikou a pokud možno k tématu článku. Váš komentář se neobjeví hned, ale musí počkat na schválení moderátorem. Veškeré příspěvky obsahující reklamu či netýkající se tématu nebudou s největší pravděpodobností schváleny.



TOPlist